APK-keuring › Van der Veen Bedrijfswagens

APK-keuring

De APK , de Algemene Periodieke Keuring, is een belangrijke keuring.Tijdens deze keuring beoordeelt de keurmeester uw auto op drie aspecten: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Uw auto wordt op een groot aantal punten gekeurd. De overheid controleert of voertuigeigenaren tijdig de APK hebben laten uitvoeren. Zorg er dus voor dat uw auto tijdig is goedgekeurd. U krijgt automatisch een boete als uw auto geen geldige APK heeft. U kunt uw voertuig tot twee maanden vóór de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met één of twee jaren verlengd. Laat u uw voertuig meer dan twee maanden vóór de APK-vervaldatum keuren, dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum. Afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie is dit één of twee jaar na de datum waarop u de keuring heeft laten uitvoeren.

De belangrijkste punten van de APK

  Algemeen : Voertuigidentificatienummer, brandstofsoort, voertuiggegevens

Veiligheid: Remmen, stuurinrichting, wielophanging, banden, autogordels, verlichting, carrosserie, voorruit

Milieu: Uitlaatgassen

Keuringsrapport

Na afloop van de APK krijgt u een keuringsrapport. Hierop staat of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd. Op het keuringsrapport staan of er reparatie dan wel afkeurpunten zijn. Ook kunnen er op het rapport adviespunten en reparatieadviespunten staan. Adviespunten zijn punten die niet tot afkeuring leiden. Wel moet er binnen afzienbare tijd aandacht besteed worden aan het vervangen of repareren van onderdelen. Een reparatieadviespunt is bijvoorbeeld een advies met betrekking tot het niet functioneren van een airbag- of gordelspansysteem.

Sinds juli 2008 is het in Nederland niet meer verplicht het rapport bij u te hebben tijdens het rijden. In veel andere Europse landen kan nog wel gevraagd worden naar het keuringsrapport. Daarom is het belangrijk dat u het rapport toch goed bewaart. Bent u het keuringsrapport kwijtgeraakt? U kunt voor een vervangend rapport terecht bij het bedrijf dat uw auto heeft gekeurd.

Verstrekken van gegevens brandstof-en elektriciteitsverbruik bij APK

Volgens de nieuwe EU richtlijnen (uitvoeringsverordening 2021/392) zijn we verplicht om bij een APK keuring , van alle personenauto's en bedrijfsauto's tot 3500 Kg met een datum eerste toelating vanaf 1 Januari 2021 , het brandstof-en elektriciteitsverbruik uit te lezen en door te geven aan het RDW. U heeft de keuze in het kader van de AVG om niet akkoord te gaan met de beschikbaarstelling