WA-SCHADES STRAKS OOK BIJ EIGEN VERZEKERAAR TE CLAIMEN › Van der Veen Bedrijfswagens

WA-SCHADES STRAKS OOK BIJ EIGEN VERZEKERAAR TE CLAIMEN

12 nov 2020

Consumenten met een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) kunnen straks een schade aan een motorvoertuig ook bij hun eigen verzekeraar claimen. Nu moeten ze die vaak nog verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft verzekeraars toestemming gegeven een regeling uit te werken waarbij ze de schadeafwikkeling onderling regelen.

Algemeen directeur van het Verbond, Richard Weurding, is positief: “Wij zijn blij dat deze belangrijke stap in de route naar de invoering van een directe verzekering is genomen en dat de ACM dit toejuicht. Deze nieuwe manier van werken is erop gericht om de consument beter en sneller van dienst te zijn.”

Op 16 december aanstaande wordt de nieuwe aanpak voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering (ALV) van het Verbond. “Als ook de ALV zijn goedkeuring geeft dan kijken we uit naar implementatie in het tweede helft van volgend jaar,” aldus Weurding.

Keuze

Ook Michiel Denkers, directeur Mededinging bij de ACM, is enthousiast over de nieuwe regeling: “Schadeverzekeraars openen een nieuwe route voor consumenten met een WA-verzekering om motorrijtuigschade te verhalen. Dit kan gedoe en ergernis bij consumenten verminderen over schade aan hun voertuig die door anderen is toegebracht. Dat juichen we toe. Consumenten moeten wel de vrijheid houden om rechtstreeks de schade bij de aansprakelijke verzekeraar te verhalen. Daarbij kunnen ze zich laten begeleiden door een onafhankelijk adviseur of bemiddelaar. Daarnaast moet deze regeling geen toetredingsdrempel zijn voor nieuwe schadeverzekeraars. Zij moeten eenvoudig, op basis van eerlijke en objectieve criteria, bij deze regeling kunnen aansluiten. Beide punten zijn nu door het Verbond van Verzekeraars opgepakt.”

 

 

Volgens ACM gaat de nieuwe regeling half 2021 in.