RDW: grote risico’s tussenschermen › Van der Veen Bedrijfswagens

RDW: grote risico’s tussenschermen

10 jun 2020

Het plaatsen van een afscherming tussen de bestuurder en de bijrijder brengt grote risico’s met zich mee. Tot die conclusie komt de RDW na een onderzoek naar de veiligheid van afscherming in personenauto’s en lichte bedrijfswagens.

Het plaatsen van een afscherming tussen de eerste en tweede zitrij is wel mogelijk, aldus de RDW. Dan moet er wel aan diverse veiligheidsvoorschriften worden voldaan.

Veiligheidsvoorschriften

De RDW heeft op grond van internationale voertuigwetgeving de volgende veiligheidsvoorschriften voor zo’n afscherming tussen eerste en tweede zitrij opgesteld:

 

 

  • Veiligheidssystemen zoals veiligheidsgordels en airbags mogen er niet door gehinderd worden;
  • Er moet een rechterbuitenspiegel zijn gemonteerd;
  • Het zicht mag door het scherm niet belemmerd worden, bijvoorbeeld door schittering, vertekening of gebrekkige ontwaseming;
  • De afscherming mag de doorgang naar buiten niet belemmeren;
  • Het materiaal mag bij een aanrijding niet leiden tot letsel, wat bijvoorbeeld plexiglas ongeschikt maakt, omdat dit in scherpe delen kan breken die verwondingen kunnen veroorzaken;
  • De afscheiding moet deugdelijk zijn bevestigd en niet los op een zitplaats rusten.

 

 

Met deze veiligheidsvoorschriften is er nog geen wettelijke regelgeving omtrent afschermingen. De RDW is wel gevraagd daarover mee te denken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal hier binnenkort over communiceren.

 

Bron: Aftersalesmagazine