Levering nieuwe auto: 6 maanden tot 2,5 jaar (!) wachten › Van der Veen Bedrijfswagens

Levering nieuwe auto: 6 maanden tot 2,5 jaar (!) wachten

01 mei 2022

Al maandenlang lopen de wachttijden voor een nieuwe auto op. Naargelang het merk en het model in kwestie, kunnen die variëren van zes maanden tot… twee en een half jaar. Loont het nog de moeite om te wachten?

Sinds enkele maanden lopen de wachttijden voor nieuwe auto’s aanzienlijk op. Klanten moeten geduld oefenen en vaak vele maanden wachten om achter het stuur van hun nieuwe auto te kunnen kruipen. 

Micro chips en Corona

Vaak wordt gedacht dat de langere leveringstijden te wijten zijn aan het tekort aan halfgeleiders (microchips). Dat klopt, maar het is niet de enige reden. De covidcrisis en de vele besmettingen van arbeiders hebben verschillende fabrieken tot stilstand gebracht, zoals recent nog bij Audi in Vorst.  Ook deze situatie verlengt de termijnen van de levering van auto’s. Covid komt vaak in gezinnen voor en een werkonderbreking van een paar dagen draait al snel uit op enkele weken.

Bizarre verlenging

Welke leveringstermijnen mag je verwachten? Uit het onderzoek blijkt dat het zeer sterk varieert. Sommige merken zijn van drie naar zes maanden gegaan. Maar dat is het beste scenario. Bij Aziatische merken wordt de wachttijd vaak verlengd tot tien maanden of zelfs een jaar.

Waarom? Deze merken hanteren doorgaans een grote stock, zodat je snel in auto in huis kunt halen. Maar die voorraden zijn nu opgebruikt, waardoor sommige dealers zelfs niet meer kunnen inschatten wanneer de auto’s geleverd zullen worden.

Uiteraard vereisen ‘hoogtechnologische’ auto’s, meer bepaald elektrische auto’s of auto’s met meer elektronica (opties), nog langere wachttijden. Zo gaat het bij Volkswagen over meer dan een jaar voor de Golf en… twee en een half jaar voor een 100 procent elektrisch model

Je kunt je afvragen of dat nog de moeite waard is, want op het moment dat je als consument de auto ontvangt, heeft het model al een facelift ondergaan. Blijkbaar is het probleem even groot bij de bedrijfsvoertuigen, die door de lagere marges geen prioriteit krijgen van de fabrikanten. Gevolg: wachttijden die oplopen tot twee jaar.