BOVAG brengt met coalitie autobelastingenplan onder aandacht van informateurs › Van der Veen Bedrijfswagens

BOVAG brengt met coalitie autobelastingenplan onder aandacht van informateurs

22 okt 2021

Nu de formatieonderhandelingen op stoom komen, heeft de coalitie van ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA het gezamenlijke autobelastingenplan per brief onder de aandacht gebracht van informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. De coalitie vraagt om een aantal zaken in het regeerakkoord op te nemen. Een kernpunt is ‘betalen naar gebruik’ op basis van voertuigemissie snel wettelijk te verankeren. En in de periode tot de invoering van ‘betalen naar gebruik’ (minimaal 8 jaar) moeten de autobelastingen stabiel, betaalbaar en voorspelbaar zijn voor ondernemers en consumenten, waarbij de klimaatdoelen binnen handbereik blijven.

Het huidige autobelastingensysteem is onhoudbaar als het gaat om overheidsinkomsten, gezien de noodzakelijke CO2-reductie. Een coalitie van vijf organisaties heeft daarom een plan opgesteld om autobelastingen eenvoudig, stabiel en voorspelbaar te maken én ze bovendien te laten bijdragen aan de aangescherpte klimaatdoelen van 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030. De oplossing die ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu en VNA schetsen, is om het huidige autobelastingsysteem op termijn te vervangen door betalen naar gebruik, waarbij het tarief per kilometer wordt gebaseerd op de emissie van het voertuig. Omdat de invoering minimaal 8,5 jaar duurt en daardoor geen rol speelt in het terugbrengen van de CO2-uitstoot tot 2030, komt de coalitie ook met plannen om naar 2030 toe te werken. Bijvoorbeeld een snelle instroom van nulemissievoertuigen om fossiele kilometers structureel te vervangen door emissievrije kilometers. 

De coalitie van ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA heeft het nieuwe autobelastingenplan in mei gepresenteerd en sinds dien met tal van bewindslieden en kamerleden besproken. Het plan wordt gesteund door de (oud)politici Annemarie Jorritsma, Sharon Dijksma, Karien van Gennip, Jolande Sap en Menno Snel.