APK-termijn in aantal landen opgerekt › Van der Veen Bedrijfswagens

APK-termijn in aantal landen opgerekt

26 mrt 2020

De APK-termijn wordt in steeds meer landen opgerekt om te voorkomen dat autobezitters tijdens de coronacrisis onnodig naar een garage of een keuringsstation moeten. In Nederland blijven de regels voor de APK tot nu toe echter ongewijzigd, zo blijkt uit de website van de RDW.

In Vlaanderen is de termijn voor de keuring met vier maanden verlengd. Dat geldt voor voertuigen die een keuring hadden moeten ondergaan tussen 13 maart en 1 maand na de einddatum van de noodmaatregelen. De Vlaamse regering heeft dat woensdag besloten op
aandrang van de samenwerkende auto-organisaties Traxio, Febiac en Renta. Bovendien zijn de centra voor technische keuring (in België overheidsinstanties) met ingang van woensdag 25 maart ook weer heropend voor de eerste of periodieke keuring van bedrijfsvoertuigen en voertuigen voor hulpdiensten maar niet voor personenauto’s. In Wallonië geldt de verlening
van vervallen keuringsbewijzen voor zes maanden maar blijven de keuringsstations nog gesloten.

In Groot-Brittannië is in het kader van de beperkte lockdown de geldigheid van de periodieke autokeuring, daar bekend als MOT ofwel Ministery of Transport test, verlengd met zes maanden. Die maatregel gaat op 30 maart in waardoor bezitters van auto’s waarvan de MOT de komende paar dagen verloopt toch een nieuwe keuring moeten regelen. Dat kan net als in Nederland bij erkende garagebedrijven. “Door deze verlenging kunnen vitale diensten zoals afleveringen doorgaan, kunnen ‘frontline’ werkers naar hun werk en kunnen mensen essentiële levensmiddelen en medicijnen gaan halen,” aldus het transportministerie. Dat wijst er wel op ‘dat auto’s wel in een goede, veilige staat moeten blijven om op de weg te komen’.

In Duitsland moet een autobezitter bij verlopen van de ‘Hauptuntersuchung’ volgens de geldende informatie nog steeds naar een keuringsstation. De TÜV (Technische Überwachungs Verein), één van de grootste instellingen die de keuringen verzorgt, wijst er wel op dat veel werkplaatsen maar een beperkt aantal uren open zijn en dat het dus aan te raden is tijdig een afspraak te maken. Volgens TÜV Rheinland zijn de meeste proefbanken wel geopend en wordt een volledige dienstverlening aangeboden. Om persoonlijk contact te vermijden, moet de berijder tijdens de testen wel in de auto blijven zitten. Na afronding van de keuring ‘kan het resultaat met de monteur op een afstand van twee meter besproken worden.’ Ook andere Duitse keuringsinstellingen als de Dekra draaien tot nu toe normaal door.

 

Bron: Automobielmanagement